News
„Konkurs na najładniej udekorowany stół i potrawę łatwą, smaczną i zdrową”. Konkurs kulinarny pod patronatem Starosty Powiatu Grójeckiego. 7. edycja konkursu
23.04.2018
Dnia 12.04.2018 r. w Specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym im. św. Franciszka z Asyżu w Nowym Mieście nad Pilicą odbył się międzypowiatowy „Konkurs na najładniej udekorowany stół i potrawę łatwą, smaczną i zdrową”. Patronat nad konkursem objął Starosta Powiatu Grójeckiego pan Marek Ścisłowski.
Konkurs skierowany był do uczniów ze szkół specjalnych, a jego główne cele to:
- Propagowanie zdrowego odżywiania.
- Prezentacja najnowszych trendów dekoracji stołów.
- Rozbudzenie inicjatywy pomysłowości poprzez prezentację stołów.
- Integracja grup.
- Zasada zdrowej rywalizacji.
- Promowanie szkoły w środowisku lokalnym.
W pierwszej części nastąpiło uroczyste powitanie gości przez Panią Dyrektor SOSW w Nowym Mieście nad Pilicą Elżbietę Fałek. W tegorocznej edycji konkursu Pana Starostę Marka Ścisłowskiego reprezentowała Pani Sekretarz Sylwia Pietrasiewicz, Pana Marszałka Senatu RP Stanisława Karczewskiego reprezentowała Pani Weronika Piwarska. Na uroczystość przybyła także Pani Katarzyna Supryka, która reprezentowała Burmistrza Nowego Miasta nad Pilicą Pana Mariusza Dziubę. Na konkurs przybył także dyrektor Banku Biała Rawska oddział w Nowym Mieście nad Pilicą pan Michał Dawidowicz jeden z sponsorów tegorocznej imprezy. Gościliśmy także dyrektorów szkół drużyn biorących udział w konkursie.
Swoją obecnością zaszczycił nas również pan Marcin Świstak - kucharz, sommelier, menager, właściciel firmy „Trzymaj Fason Event Team”, który był członkiem jury.
W konkursie brały udział drużyny ze szkół specjalnych z Piaseczna, Jurek, Grójca, Rawy Mazowieckiej oraz Nowego Miasta nad Pilicą. Przed przystąpieniem do części konkursowej spotkania, uczestnicy zostali zapoznani z regulaminem i zasadami BHP oraz obejrzeli krótki film przestawiający najciekawsze momenty z poprzednich edycji. Następnie miała miejsce prezentacja drużyn konkursowych oraz losowanie stołów.
Kolejnym etapem było rozpoczęcie konkursu. Drużyny przystąpiły do pracy nad dekoracją stołów i przygotowaniem potraw. W tym roku motywem przewodnim w dekoracji stołów był temat: „Kuchnie świata”, a potrawa miała być przygotowana na bazie makaronu. Podczas konkursu panowała miła i przyjazna atmosfera. Wszyscy uczestnicy przestrzegali zasad i reguł obowiązujących podczas konkursu. Jury nagrodziło wszystkie drużyny biorące udział w konkursie. Dodatkowo Pan Marcin Świstak wręczył 3 nagrody indywidualne od restauracji „77 sushi” z Warszawy za kreatywność i zaangażowanie podczas pracy. Po ogłoszeniu wyników nastąpiła degustacja potraw przygotowanych przez uczestników konkursu. Podczas poczęstunku zarówno uczniowie jak i nauczyciele mogli wymienić się swoimi doświadczeniami.
Swoje podziękowania kierujemy do Pana Starosty Powiatu Grójeckiego Marka Ścisłowskiego za objecie patronatem naszego konkursu. Pragniemy podziękować sponsorom, bez których nie doszłoby do tak ciekawego i innowacyjnego przedsięwzięcia. Szczególne podziękowania kierujemy do Marszałka Senatu RP Pana Stanisława Karczewskiego, oraz Pana Burmistrza Nowego Miasta nad Pilicą Mariusza Dziuby. Dziękujemy również Panu Michałowi Dawidowiczowi – Dyrektorowi Banku Spółdzielczego Biała Rawska oddział w Nowym Mieście nad Pilicą, Pani Elżbiecie Ziętek z Centrum Ogrodniczo-Rolnego Egzo–Bis w Nowym Mieście nad Pilicą oraz Panu Włodzimierzowi Kotańcowi z Firmy „Folwark”z Jankowic koło Nowego Miasta nad Pilicą.Organizatorzy:
Joanna Skrzydłowska
Marcin Walczak