News
„NAJŁADNIEJ UDEKOROWANY STÓŁ - POTRAWA ŁATWA, SMACZNA I ZDROWA” KONKURS KULINARNY W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO: „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO” POD PATRONATEM STAROSTY GRÓJECKIEGO
26.04.2016
Dnia 14.04.2016 r. w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym im. św. Franciszka z Asyżu w Nowym Mieście nad Pilicą odbył się międzywojewódzki konkurs:„Najładniej udekorowany stół i potrawę łatwą, smaczną i zdrową” w ramach programu: „Żyj smacznie i zdrowo”. Patronat nad konkursem objął Starosta Powiatu Grójeckiego Pan Marek Ścisłowski.
Konkurs skierowany był do uczniów ze szkół specjalnych. Głównym celem konkursu było:
- prezentacja najnowszych trendów dekoracji stołów,
- zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności, rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości, poprzez prezentację stołów,
- upowszechnianie wzorów estetycznego i dekoracyjnego nakrywania stołów,
- propagowanie zdrowego odżywiania,
- przeciwdziałanie wszelkim używkom,
- integracja zespołowa,
- zasada zdrowej rywalizacji.
W pierwszej części nastąpiło uroczyste powitanie gości. Swoją obecnością zaszczycili nas: Pan Starosta Marek Ścisłowski, radne powiatu: Pani Anna Steczkowska- przewodnicząca komisji zdrowia i Pani Barbara Kowalska- przewodnicząca komisji promocji. Burmistrza Nowego Miasta nad Pilicą Pana Mariusza Dziubę reprezentowała Pani Edyta Staniszewska. Na konkurs przybyli także sponsorzy imprezy Dyrektor Banku Biała Rawska oddział w Nowym Mieście nad Pilicą Pan Michał Dawidowicz, członkowie zespołu ds. profilaktyki i wczesnej interwencji Specjalnego Ośrodka Szklono – Wychowawczego im. św. Franciszka z Asyżu w Nowym Mieście nad Pilicą.
Dyrektor szkoły Pani Elżbieta Fałek powitała wszystkich przybyłych gości oraz drużyny z Piaseczna, Jurek, Grójca, Rawy Mazowieckiej oraz Nowego Miasta nad Pilicą.
Lider zespołu ds. profilaktyki i wczesnej interwencji Joanna Skrzydłowska przedstawiła główne cele i założenia konkursu. W kolejnej części wyświetlono prezentację o historii konkursu, a także film z ubiegłorocznego konkursu międzywojewódzkiego: „Najładniej udekorowany stół - potrawa łatwa smaczna i zdrowa”.
Po obejrzeniu prezentacji i filmu Pan Marcin Walczak przedstawił zasady konkursu i BHP. Nastąpiło zaprezentowanie się drużyn konkursowych, losowanie stolików i rozdanie emblematów imiennych dla wszystkich uczestników konkursu.
Potem rozpoczęła się część właściwa - konkursowa. Drużyny rozpoczęły prace nad dekoracją stołów i przygotowaniem potraw łatwych, smacznych i zdrowych. Podczas konkursu panowała miła i przyjazna atmosfera. Wszyscy uczestnicy przestrzegali zasad i reguł obowiązujących podczas konkursu.
- Zespół z Jurek przygotował koreczki i łódeczki z cykorii. Wystrój stołu „Letni podwieczorek”.
- Zespół z Grójca przygotował sałatkę wiosenną. Wystrój stołu o tematyce „Wiosenny obiad”.
- Zespół z Rawy Mazowieckiej przygotował sałatkę z piersi kurczaka. Wystrój stołu „Przyjęcie chrztu świętego”.
- Zespół z Piaseczna przygotował sałatkę gryczane szaleństwo. Wystrój stołu: „Przyjęcie pierwszej komunii św.”
- Zespół z Nowego Miasta nad Pilicą przygotował sałatkę egzotyczną. Wystrój stoł o tematyce: „Przyjęcie urodzinowe”
Jury w składzie: Pan Starosta Marek Ścisłowski, Pani Anna Steczkowska oraz Pani Dyrektor Elżbieta Fałek wyłoniło zwycięzców - pierwsze miejsce, zajęła drużyna z Jurek, drugie miejsce zajęła drużyna z Nowego Miasta nad Pilicą, trzecie miejsce zespół z Rawy Mazowieckiej. Przyznano również wyróżnienia dla drużyn z Piaseczna i Grójca. Zwycięzców pierwszych 3 miejsc nagrodzono dyplomami oraz zestawami sztućców na 12 osób, natomiast drużyny wyróżnione otrzymały zestawy sztućców na 6 osób oraz dyplomy. Każdy z uczestników otrzymał indywidualne nagrody rzeczowe ufundowane przez Starostę Powiatu Grójeckiego oraz Dyrektora Banku Biała Rawska oddział
w Nowym Mieście nad Pilicą.
Po ogłoszeniu wyników konkursu nastąpiła degustacja potraw przygotowanych przez uczniów Specjalnego Ośrodka Szklono – Wychowawczego w Nowym Mieście nad Pilicą oraz pizzy wegetariańskiej ufundowanej przez właściciela Restauracji „Gastrofaza” w Nowym Mieście nad Pilicą Pana Michała Dębowskiego .
Podczas poczęstunku uczniowie mogli wymienić się swoimi doświadczeniami kulinarnymi.
Było to wyjątkowe doświadczenie dla wszystkich uczestników.
Na zakończenie wszystkim uczniom wręczone ulotki promujące zdrowy styl życia bez używek i agresji. Hasło, które towarzyszyło temu przedsięwzięciu i jest promowane przez Gminą Komisję ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych brzmi: „Zamiast alkoholu i papierosowego dymka owocowo - warzywna witaminka !”
Pragniemy podziękować sponsorom naszego konkursu, bez których nie doszłoby do tak ciekawego i innowacyjnego przedsięwzięcia. Dziękujemy Panu Markowi Ścisłowskiemu – Staroście Powiatu Grójeckiego, Panu Mariuszowi Dziubie - Burmistrzowi Miasta i Gminy, panu Michałowi Dawidowiczowi – Dyrektorowi Banku Spółdzielczego Biała Rawska oddział w Nowym Mieście nad Pilicą, Panu Michałowi Dębowskiemu właścicielowi restauracji „Gastrofaza”, a także wszystkim członkom zespołu ds. profilaktyki, który działa na terenie naszej szkoły. Do zobaczenia za rok.
Przygotowali :
Joanna Skrzydłowska
Marcin Walczak