News

Sprawozdanie z wyjazdu na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Warsaw Gastro Shaw uczniów z Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Nowym Mieście nad Pilicą.
02.11.2016
27 października 2016 roku uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej o specjalności Kucharz udali się na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Warsaw Gastro Shaw, które odbywały się w dniach 27-29 października 2016 r. w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo. Opiekunem grupy był mgr Marcin Walczak.
„Warsaw Gastro Show” to jedne z największych i najważniejszych wydarzeń targowych w Polsce. Dedykowane są branży Ho-Re-Ca. Celem przedsięwzięcia było zaprezentowanie uczniom ekspozycji targowej w zakresie wyposażenia i sprzętu, innowacyjnych rozwiązań dla branży gastronomicznej oraz pokazanie różnorodnej oferty produktów spożywczych.
Podczas zwiedzania targów uczniowie mieli okazję zapoznania się z różnorodną ofertą produktów gastronomicznych, nowoczesnych rozwiązań technicznych oraz usług świadczonych w branży hotelarskiej i gastronomicznej.
Ekspozycja targowa była podzielona na strefy tematyczne:
- warsztaty sushi
- strefa urządzeń i wyposażenia do gastronomii
- salon wina
- strefa ucznia
- strefa żywności i napojów
- salon kawy i herbaty
- salon produktów regionalnych
- strefa konkursów
Na targach obecni byli przedstawiciele wiodących firm z branży Ho-Re-Ca z Polski oraz z zagranicy. Wystawcy na swoich stoiskach prezentowali nowoczesny sprzęt i wyposażenie zaplecza gastronomicznego, sal restauracyjnych, dekorację wnętrz oraz zastawę stołową i porcelanową. Dużym walorem edukacyjnym była promocja specjalistycznego oprogramowania dla sekcji gastronomicznych. W ramach targów odbyły się również pokazy i szkolenia pozwalające na aktywne uczestnictwo, np.:
- omówienie działania i możliwości pieców konwekcyjno-parowych
- dynamiczna obróbka żywności
- systemy informatyczne dla gastronomii
- wykorzystanie ziół w kuchni
- wędzenie i grillowanie
- kuchnia przyszłości – energochłonność procesów obróbki cieplnej
- kawa – właściwości i rodzaje, a także jej zastosowanie w kuchni
- papier do pieczenia i gotowania
- innowacyjne formy promocji w gastronomii
- jak dobrze się sprzedać, przygotowanie do poszukiwania pracy
- dietetyka jako nauka przyszłości – pomiary składu ciała
Na targach „Warsaw Gastro Show” uczniowie mieli możliwość zapoznania się z innowacyjnymi rozwiązaniami stosowanymi w gastronomii w zakresie wyposażenia zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych i barów oraz kompleksową ofertą usług i produktów dla branży Ho-Re-Ca.