News
Sprawozdanie z realizacji zagadnień „Żyj smacznie i zdrowo”
15.05.2017
W ramach programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym im. św. Franciszka z Asyżu w Nowym Mieście nad Pilicą w miesiącu marcu i kwietniu zostały przeprowadzone lekcje dotyczące prawidłowego odżywiania się. Szczególną uwagę zwróciliśmy na to, by dotrzeć do uczniów Publicznego Gimnazjum 33G, 2Gu i 3 Gu oraz Szkoły Przyspasabiającej do Pracy 1Pd, 3Pd. W ramach tych zajęć odbyły się pogadanki. Uczniowie mogli zadawać pytania, które dotyczyły prawidłowego i zdrowego odżywiania siebie i rodziny. Wyświetlone i omówione zostały również filmy edukacyjne:
- „ Racjonalne odżywianie”
- „10 zasad zdrowego odżywiania”
Wszystkie materialny wykorzystane były z VII edycji programu „Żyj smacznie i zdrowo”, przekazane naszej placówce w ramach projektu.
Uczniowie po obejrzeniu filmów mogli dyskutować o zdrowym trybie życia. Zadawali nurtujące ich pytania
w sprawach prawidłowego odżywiania się. Prosili o dodatkowe informacje, wypożyczali filmy pokazane na lekcjach, aby bliżej poznać błędy żywieniowe i móc sobie z nimi radzić, wykorzystując wiedzę i umiejętności zdobyte na lekcjach, czy przekazanych materiałach edukacyjnych. W klasach odbyły się także zajęcia praktyczne. W tym roku uczniowie w ramach 10 zasad mieli przygotować zdrowe i pożywne kanapki. Wychowankowie z entuzjazmem przystąpili do zajęć. Rezultatem pracy były zdrowe kanapki. Wyglądały
i smakowały wyśmienicie.
W dniu 22.03.2017 r. w Specjalnym Ośrodku Szklono - Wychowawczym im. św. Franciszka z Asyżu w Nowym Mieście nad Pilicą odbył się konkurs międzypowiatowy: „Najładniej udekorowany stół i potrawę smaczną i zdrową” w ramach programu „Żyj smacznie i zdrowo”. Patronat nad konkursem objął Starosta powiatu grójeckiego pan Marek Ścisłowski.
Konkurs skierowany był do uczniów ze szkół specjalnych. Głównym celem konkursu było:
- Propagowanie zdrowego i racjonalnego odżywiania.
- Prezentacja najnowszych trendów w dekoracji stołów.
- Zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności, rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości i poprzez prezentację stołów.
- Upowszechnienie wzorów estetycznego i dekoracyjnego nakrywania stołów.
- Przeciwdziałanie wszelkim używkom.
- Integracja zespołowa.
- zasady zdrowej rywalizacji.
Drużyny rozpoczęły pracę nad dekoracją stołów i przygotowaniem potraw łatwych, smacznych i zdrowych Podczas konkursu panowała mila i przyjazna atmosfera. Wszyscy uczestnicy przestrzegali zasad i reguł obowiązujących podczas konkursu. W tym roku tematem przewodnim konkursu była „Wiosna”. Potrawa miała być przygotowana na bazie kurczaka i warzyw.
Pierwsze miejsce w konkursie zajęła drużyna z Piaseczna, drugie miejsce drużyna z Grójca, trzecie drużyna z Jurek. Wyróżnienie otrzymała drużyna z Nowego Miasta nad Pilicą i drużyna z Rawy Mazowieckiej.
Opracowanie:
Joanna Skrzydłowska
Marcin Walczak